Information

Genus i museer

Föreningen Genus i museer är till för dig som vill diskutera och problematisera genus i ett museums olika verksamhetsgrenar, både vad gäller det interna och utåtriktade arbetet.

Webbsida: http://genusimuseer.se
Medlemmar: 143
Senaste aktivitet: 28 Maj

Föreningen Genus i museer

Föreningen Genus i museer är till för dig som vill diskutera och problematisera genus i ett museums olika verksamhetsgrenar, både vad gäller det
interna och utåtriktade arbetet.

Diskussionsforum

Program under Vårmötet 2016

Genus i museer anordnar givetvis, som vi har gjort under alla år, ett program under museernas Vårmöte. Det går av stapeln 20 april 2016 och platsen är Flygvapenmuseum i Linköping.Kl…Fortsätt

Startad av Eva Viola Hult Feb 11, 2016.

Genus i museer på Vårmötet 2015

Genus i museer deltar också år 2015 i museernas VårmöteOnsdagen den 15 april har vi årsmöte kl 10.00-11.00 och den 16 april kl 10.30-11.30 har vi ordnat ett program som vi kallar för:  En bild säger…Fortsätt

Startad av Eva Viola Hult Feb 23, 2015.

Genus i museer på Vårmötet 2014

 Vår förening har som vanligt årsmöte under Riksförbundet Sveriges museers Vårmöte 2014.Årsmötet kommer äga rum onsdagen den 8 april kl. 10.30 i Umeå Folkets husTemat för Vårmötets är ju ”Tell me…Fortsätt

Startad av Eva Viola Hult Mar 20, 2014.

Forskning i fokus: genusmedvetet samlande

hej,tisdag 5 nov kl 16 ordnar vi ett seminarium om genusmedvetet samlande på Nobelmuseet i Stockholm. Cecilia Bygdell på Upplandsmuseet samtalar med Margrit Wettstein på Nobelmuseet. Seminariet är…Fortsätt

Startad av Aron Ambrosiani Okt 30, 2013.

Kommentarplank

Kommentera

Du måste vara medlem i Genus i museer för att lägga till kommentarer!

Kommentar av Eva Viola Hult den 6 Oktober 2014 kl. 15.15

Museerna och den feministiska vågen

Föreningen Genus i museer bjuder in sina medlemmar till ett panelsamtal om feminism och museer.

23 oktober kl. 13.00 på Historiska museet, Stockholm

Inför valet var nästan alla partiledare feminister och feministiskt initiativ har numera representation i 13 kommuner runt om i landet. Den feministiska rörelsen har engagerat många och gett både positiva och negativa reaktioner i det omgivande samhället. Många museer har ambitioner att arbeta med genus- och mångfaldsperspektiv, men ofta är det svårt att få ett helhetgrepp och att få arbetet att verkligen ta fart.

 Vad innebär den feministiska vågen för museerna?

 Hur kan vi som arbetar på museer använda oss av utvecklingen i samhället för att lyfta ett genusperspektiv i vår verksamhet?

 Vad innebär det om vi inte förhåller oss till utvecklingen?

Medverkande:

Vanja Hermele

, genusvetare och författare som vid flera tillfällen undersökt kulturfältet ur genusperspektiv, bland annat i Konsten så funkar det (inte), I väntan på vadå? och senast i rapporten Bland förebilder och föreställningar. Jämställdhetsarbete på kulturområdet. För närvarande är hon doktorand i genusvetenskap vid Stockholms universitet.

Soraya Hashim

, museipedagogen som blev radiopratare och nu arbetar som community manager för Rättviseförmedlingen. Under sina år på Världskulturmuseet var Sorayas fokus att få in museiovana målgrupper och efter några år var 60% av besökarna under 30 år. Rättviseförmedlingen arbetar för att synliggöra kompetenser som hamnar i skymundan på grund av föreställningar om exempelvis könsidentitet, hudfärg, bakgrund eller funktion.

Malin Karlsson

är marknad- och kommunikationsansvarig på Scenkonstmuseet som öppnar 2016. Där jobbar hon just nu bl. a. med museets konceptutveckling, utställningar och kommande programverksamhet.

Modererar gör

Johanna Palmström, chefredaktör för tidskriften Bang.

Programmet är kostnadsfritt för Genus i museers medlemmar. Föranmälan via länken:

http://legaonline.se/historiska/choosedate.aspx?occID=2379584&r...

Varmt välkomna önskar Genus i museer!

Kommentar av Eva Viola Hult den 2 April 2014 kl. 11.04

Genus i museer bjuder in till föreläsning 4 juni!

Queering Sápmi är ett projekt som väckt stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt. Det är det första i världen i sitt slag, ett hbtq-projekt riktat mot ett av världens urfolk. Som metod bygger projektet på ett virrvarr av konstnärliga processer, mänskliga rättigheter, etnologi och normkritik och projektet har blivit ett exempel på hur ett projekt faktiskt kan göra världen lite lättare att leva i.

Under tre år har projektledarna, Elfrida Bergman, kulturanalytiker, och Sara Lindquist, fotograf, träffat 30 samiska queerpersoner som velat berätta om sina liv och mötet med omgivningens normer. Sara har även porträtterat dem fotografiskt. Slutresultatet blev inte bara en internationellt resande utställning och en bok på sex språk, utan också ett bubblande nätverk av individer och organisationer som tillsammans arbetar för samiska hbtq-personers rättigheter.

Under föredraget berättar Elfrida och Sara om framgångar och motgångar, om motståndet från det samiska samhället mot att två icke-samer bedriver ett samiskt projekt, och om etiska strategier och metoder. De delar sin naiva utgångspunkt i början av projektet och hur de hanterade det att för första gången i sina liv benämnas som normpersoner och förövare, i och med att de tillhör kolonialmakten. De delar också med sig av deltagarberättelser och fotografier från utställningen och boken.


Föreläsningen är på Historiska museet, Hörsalen, den 4 juni kl 12.30-13.30. Den är helt öppen och kostnadsfri. Föranmälan sker via länken senast 2 juni:

http://legaonline.se/historiska/choosedate.aspx?occID=2086529&r...

Kommentar av Johanna Pietikäinen den 5 Februari 2014 kl. 14.31

Hej Alla! 

Jag heter Johanna och läser sista terminen på Föremålsantikvarieprogrammet på Uppsala Universitet Campus Gotland (fd. Högskolan på Gotland) men har också en fil.kand i konstvetenskap sedan tidigare. 

Jag ska skriva exjobb nu i vår och har valt att inrikta mig på genus i museum. 

Jag har en del egna idéer kring hur jag ska angripa området men släpper nu frågan här om det finns något som någon av er skulle vilja att jag skrev om? Det kanske finns något ni tänkt skulle vara lämpligt för ett exjobb (15hp)?

Jag tar gärna emot så mycket input som möjligt och ser med glädje fram emot arbetet med detta. 

Tack på förhand! 

Johanna Karlsson 

johanna.pausini@hotmail.com 

Kommentar av Eva Viola Hult den 9 Januari 2014 kl. 11.10

Medlemsträff med Genus i museer

16 januari 2014 kl 13.00 på Historiska museet, Stockholm

Välkomna!

Vi träffas i entréhallen på Historiska museet och upptäcker sedan utställningarna Vikingar och Sveriges Historia på temat genusperspektiv i historiska utställningar.

Malin Grundberg, f.d. Historiska museet, nu Livrustkammaren och Li Kolker, Historiska museet visar och berättar om genusarbetet, bland annat med ungdomar som fokusgrupp, bakom kulisserna med de båda utställningarna.

Efter visningen samlas de som vill i kafé Rosengården för gemensam fika och diskussion.

Medlemsaktiviteten är gratis för alla medlemmar i Genus i museer. OBS! Du behöver inte personligen vara medlem för att få ta del av våra erbjudanden, det räcker om din institution är det. Anmäl ditt deltagande till li.kolker@historiska.se
Sprid gärna denna inbjudan till dina kollegor.

Varmt välkomna önskar föreningen Genus i museer!

Kommentar av Eva Viola Hult den 15 Oktober 2013 kl. 10.17

Hej! Det är återigen dags för våra medlemmar att träffas. Denna gång är det Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg som bjuder in till en eftermiddag späckad med intressanta samtal om normkritiska perspektiv och genusfrågor. 12/11 kl 13:30 slår vi upp portarna.

Det här händer:   13.30 - 14 Maskulinitet! Hur är det att vara man och vilka förväntningar finns det kring detta?...

14 - 14.45 Sjöfartsmuseet Akvariets publika enhetschef Emma Having om museets arbete med normkritiska perspektiv och genusfrågor.

14.45 - 15.15 gemensam fika

15.15 - 16 visning: Möt några av våra djur i akvariet och se även hur vi har arbetet med utställningen "I havsgruvorna" med konstnären Torsten Billmans bildvärld. Fokus på visningen kommer att vara våra normer gällande biologiskt kön/sociala könsroller och maskulinitet.   O.S.A. till linda.noreen@kultur.goteborg.se senast 5/11.

Välkomna önskar föreningen Genus i museer och Sjöfartsmuseet Akvariet!

P.S. Tipsa gärna dina kollegor. Som institutionell medlem kan alla i personalen gå. D.S.    

 

Kommentar av marika Reuterswärd den 5 September 2012 kl. 16.42

Seminarium: Representation och regionalitet

Fredag 21 september, Kl 13.00–17.00

Plats: Stockholm, Moderna Museet, Bion

Fri entre!

Hur ser könsfördelningen ut i samlingarna på svenska konstmuseer? Varför ser den ut som den gör? Påverkas den av museernas lokala och regionala förutsättningar och uppdrag? Utifrån ett omfattande statistiskt material har forskare undersökt 1900-talskonsten på Göteborgs konstmuseum, Malmö Konstmuseum, Norrköpings Konstmuseum och Moderna Museet i Stockholm. Möt några av dem tillsammans med cheferna för respektive museum i en diskussion om genusstrukturer, regionala identiteter och samlande.

 

För mer information om programmet se bilagan. Seminarium 21 sept Moderna Museet.doc

Varmt välkomna!

Kommentar av Stina Flink den 13 Augusti 2012 kl. 10.42

Kultur för alla är en service som främjar kulturtjänster som är öppna för allas deltagande och som beaktar en varierande publik. Deras säte är i Finland, men ska jobba brett med tillgänglighet i Norden. http://www.kulttuuriakaikille.info/se.php 

Nu genomför de en Kulturenkät med inriktning på HLBTI (som oftare skrivs HBT(Q) på sverigesvenska):

Med följande blankett samlar Kultur för alla-servicen in erfarenheter av och önskemål gällande kulturutbud och kulturtjänster (t.ex.
konst/museiutställningar, teater- och dansföreställningar) för att bättre och mångsidigare kunna stödja kulturfältet i HLBTI-frågor. Med HLBTI avses homosexuella, lesbiska, bisexuella samt trans- och interkönade.

Frågeformuläret på svenska: http://www.webropolsurveys.com/S/022286A01AD271C1.par

Frågeformuläret på finska: http://www.webropolsurveys.com/S/559E7BFEE0B62470.par

Ditt svar är värdefullt för oss! Frågeformulären är konfidentiella och i den mån vi använder oss av svaren anonymiseras de. Sista ifyllnadsdag är 1.9.2012.

Kommentar av Lars Amréus den 1 Juni 2011 kl. 14.33
Efter Jämus-seminariet på Historiska museet den 31 maj gick jag hem och skrev ett blogginlägg om ledningens engagemang. Du hittar det i JÄMUS gruppen här på Mötesplats museer. Tyck till.  http://sverigesmuseer.ning.com/profiles/blogs/reflektioner-kring
Kommentar av Anna Hedlin den 21 Maj 2011 kl. 16.25
Tack för historiken, Eva! Den ligger nu även uppe på hemsidan www.genusimuseer.se under fliken arkiv.
Kommentar av Irma Wallenborg den 20 Maj 2011 kl. 21.22

Tack Eva för din utmärkta summering av föreningen verksamhet.

Tänk, alla små steg av utveckling framåt som vi många bidragit med. I stunden verkar steget obetydligt och i Evas summering blir steget verkligt. Jag känner jag mig stolt över att föreningen finns och ständigt utvecklas.

 

Medlemmar (143)

 
 
 

© 2019   Created by Bengt Svensson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor