Information

Projektet FOKUS

Projektet FOKUS- Funktionshinder och Kulturarv, Utbildning, Samverkan. Ett 2-årigt samarbetsprojekt mellan HHF(HandikappHistoriska Föreningen) och Upplandsmuseet.

Medlemmar: 23
Senaste aktivitet: Aug 31, 2015

FOKUS

Den här gruppen är öppen för alla som är intresserad av funktionshinder och kulturarv. Syftet med gruppen är att diskutera, tipsa och inspirera till fortsatt arbete inom området.

HandikappHistoriska Föreningen, HHF och Stiftelsen Upplandsmuseet har erhållit medel från Arvsfonden för det tvååriga projektet FOKUS som syftar att utbilda museipersonal kring frågor som berör funktionshinder och kulturarv. På vilket sätt har personer med funktionsnedsättningar lämnat avtryck i museernas samlingar? Vad berättar museerna idag om personer med funktionsnedsättning i utställningar och pedagogisk verksamhet?  Hur sker kunskapsuppbyggnaden? Är funktionshinderaspekten inkluderad i mångfaldsperspektivet? 

Utbildningen ska ge deltagarna relevant kunskap och inte minst användbara redskap för att integrera funktionshinderaspekten i mångfaldsarbetet.I förlängningen syftar utbildningen till att lägga grunden för ett hållbart nätverk som initierar regionala samarbeten med funktionshinderrörelsen.

Diskussionsforum

Den här gruppen har inga diskussioner än.

Kommentarplank

Kommentera

Du måste vara medlem i Projektet FOKUS för att lägga till kommentarer!

Kommentar av Diana Chafik den 31 Augusti 2015 kl. 18.42

Välkommen till konferensen "Fokus på det glömda perspektivet" den 6 oktober!

Läs mer om programmet och anmälan här: http://fokus.cmail2.com/t/ViewEmail/r/9D9C64F3D6CEFF1E2540EF23F30FEDED

 

Kommentar av Diana Chafik den 30 April 2015 kl. 10.02

Tack för tipset Ingrid!

Här kommer länken och tipset på att hålla utkik på Umeå universitet som jag nämnde under utbildningsdagarna!

http://www.umu.se/om-universitetet/pressinformation/pressmeddelande...

Kommentar av Ingrid Miljand den 30 April 2015 kl. 9.34

Hej!

Några av er ville se serien som jag berättade om, som visar hur ett besök hos oss går till - en för enskilda besökare och en för besökare som deltar i guidade visningar. Ni hittar den högst upp under rubriken "tillgänglighet".

http://sverigesfangelsemuseum.se/besok-oss/

Vi har blivit inspirerade av bland annat Riksförbundet Attentions handböcker, tex dessa: http://attention-riks.se/2015/04/nytryck-av-attentions-informations...

Maila mig gärna vid ev frågor och synpunkter! 

Kommentar av Maria Ulrika Karlsson den 13 April 2015 kl. 13.34

Att%20d%C3%B6ma%20av%20utseendet_flyer.pdf

Hej och Välkomna till vår gästande utställning på Mentalvårdsmuseet i Säter.

"Att döma av utseendet", intressant utställning om ett alltid lika aktuellt ämne. Vernissage den 18 april, utställningen hänger till 16 augusti.

Kommentar av Helena Wärnhjelm den 27 Mars 2015 kl. 14.17

Hej!

Här kommer några tipsa på saker som händer inom vårt projekt "En perfekt människa?" på Sörmlands museum.

 

Varje onsdag publicerar vi ett nytt inlägg på temat "Funktion och normer i samlingarna". I varje inlägg lyfter vi ett föremål eller en berättelse från museets samlingar som kan relatera till temat funktionshinder/funktionsnedsättning. Vi kommer också lägga ut kortare ljudklipp från det insamlings- och dokumentationsprojekt jag och min kollega Catrine gör just nu med personer som har erfarenhet av funktionshinder. Ni hittar allt här: http://www.sormlandsmuseum.se/fransamlingarna 

 

Våra ungdoms- och seniorbloggare har också skrivit på temat "En perfekt människa?" Och delar med sig av tänkvärda texter

Seniorbloggen: http://seniorbloggen.blogg.se/category/en-perfekt-manniska.html 

Ungdomsbloggen: http://youthhood.blogg.se/category/en-perfekt-manniska.html

Kommentar av Anna Wallsten den 10 Mars 2015 kl. 13.08

Hej!

Fick ett väldigt trevligt besök från Diana idag. Vi halkade in på diskussionen rasbiologi/funktionsnedsättningar, och hur det har påverkat synen på människor med funktionsvariationer idag. Hittade en intressant artikel på ämnet. Det finns mycket kvar att diskutera i ämnet. Museerna har väl rimligen ett visst ansvar att lyfta frågan.

http://www.frihetssmedjan.se/2012/05/vad-ar-en-manniska-med-funktio...
 

Kommentar av Ulrika Olsson den 6 Mars 2015 kl. 10.18

Väldigt intressant projekt i Malmö, Diana! Skriver just nu en skylt till en byggnad i Gävle som uppfördes som dövstumsskola. Den drevs i den formen mellan 1897-1945. Därefter har den rymt bland annat högskolan och konstskolan. Efter en genomgripande renovering öppnar en högstadieskola för 500 elever upp under höstterminen 2015.

Jag hittade en mycket intressant och stark artikel, baserad på intervjuer med några av de tidigare eleverna på dövstumsskolan.

http://www.gavledraget.com/20000-kultur/fran-dovstumskola-till-hogskola-fran-gastrikland-2005-utdrag/

Kommentar av Diana Chafik den 4 Mars 2015 kl. 17.00

Tack för tipsen Ingrid!

Ett nytt projekt på Malmö museer som ska bland annat locka flera teckenspråkiga till museet. Spännade!

http://www.sverigesmuseer.se/nyheter/2015/03/nytt-projekt-ska-locka...

Kommentar av Ingrid Miljand den 2 Februari 2015 kl. 11.37

Hej och tack för senast! Apropå Barbro Björnemalms föredrag om pressbilder skulle jag vilja tipsa om ett intressant avsnitt av podcasten Staden, "Uppsala - sjukhusstaden", som handlar om sjukhuset och institutionernas plats i staden: http://staden.arkitekt.se/uppsala-sjukhusstaden/

Vi snuddade ju också kring frågor om upphovsrätt mm. Digisam släppte nyligen "Vägledning om upphovsrätt och angränsande lagstiftning". Den finns här: http://www.digisam.se/index.php/rapporter-fran-digisam

Kommentar av Berit Schütz den 28 Januari 2015 kl. 15.38

Och hur ser det ut hos er andra som har regionala kulturplaner? Tar man upp detta med mångfaldsbegreppet? Och hur i så fall?

 

Medlemmar (23)

 
 
 

© 2019   Created by Bengt Svensson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor