Statens maritima museer har en genusgrupp med medlemmar från våra olika verksamheter. Gruppen lär sig mera genom att läsa böcker, gå på föredrag och utbildningar samt genom att se utställningar. Vi diskuterar och vi försöker vidareutveckla genusintegreringen. Just nu har vi fokus på att få med frågan i verksamhetsplanering och verksamhetsutveckling. Vi har en nytagen handlingsplan där det bland annat ingår samtal med våra museichefer, internseminarier och konkreta uppdrag. Sjöhistoriska museets och Vasamuseets värdar arbetar aktivt med genusperspektiv i sina visningar och våren 2011 kommer museerna anordna tre programpunkter;

2 mars Maria Eleonora seminarium på Vasamuseet kl 17-19.40. Maria Eleonora var Gustav II Adolfs drottning och har inspirerat till ett årligt seminarium när vi ser 1600-talet ur nya oväntade vinklar. Årets tema är ”Skenet bedrar” och innehåller två föredrag, dans och läsning ur drottning Kristinas självbiografi. Museientré gäller.

8 mars kl 13-14 håller etnolog Ingrid Kaijser föredrag på Sjöhistoriska museet om kvinnliga sjöofficerare och deras erfarenheter av dagens insatsförsvar. Fri entré.

8 april  Etnolog Simon Ekström håller ett internseminarium om ”Genus på museum – vad kan det vara och varför bry sig?”

 

Finns det just nu genusgrupper på andra museer och i så fall - hur arbetar ni?

 

 

 

Visningar: 65

Kommentera

Du måste vara medlem i Mötesplats museer för att lägga till kommentarer!

Gå med i Mötesplats museer

© 2019   Created by Bengt Svensson.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor